perjantai 20. marraskuuta 2009

Kyselyn tulos selvä

Tuli tarvetta uudelle kyselylle kun Nurinkallion kaavan asukastyöpajassa selvisi, että Nupurintien leventämistä 4-kaistaiseksi edelleen sunnitellaan. Tämän edellisen kyselyn tulos ei jätä sijaa epäilyksille alueen vanhempien mielipiteestä koskien 5-6. luokkien siirtoa...

Karhusuon 5. ja 6. luokkien siirto Espoon Keskukseen

torstai 12. marraskuuta 2009

Panelikeskustelu Nuuksio-Nupurin koulutilanteesta 26.11.

Nuuksioseura (www.nuuksio-seura.fi) järjestää syyskokouksensa yhteydessä panelikeskustelun Nuuksio-Nupurin koulutilanteesta Honkamajalla (Nupurintie 24) torstaina 26.11.2009 kello 18:00.
Aiheesta alustaa Espoon sivistystoimen johtaja Aulis Pitkälä. Alustuksen jälkeen paneelikeskustelu, jossa mukana opetuslautakunnan puheenjohtaja Marika Niemi sekä koulujen ja vanhempien edustajia. Tilaisuudessa yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä tekeillä olevan kouluverkkoselvityksen ja esiopetuksen opetustoimeen siirron mahdollisista vaikutuksista koulu- ja päivähoitopalveluihin alueellamme.
Karhusuon Koulun johtokunta on päättänyt, ettei vastaavaa tilaisuutta tulla koululla tänä syksynä järjestämään ja kehottaa siksi asiasta kiinnostuneita hyödyntämään tämän tilaisuuden saada ensikäden tietoa asiassa. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Hista-Siikajärvi-Nupuri osayleiskaava esillä 23.11.2009

Nuuksio-Seura isännöi tiedotus- ja keskustelutilaisuutta Hista-Siikajärvi-Nupuri osayleiskaavasta, maanantaina 23.11.2009 klo 17.30-19.30 Honkamajalla.
Osayleiskaavalla osoitetaan maankäyttö Espoon pohjoisosien yleiskaava I:n selvitysalueelle ja tarkennetaan ympäröivien alueiden maankäyttöä. Aineistoa on nähtävillä ja suunnittelijat tavattavissa klo 16.00 alkaen. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Markku Markkula. Histan suunnittelijan yhteystiedot: arkkitehti Anu Ylitalo, p. 8162 4316. Ehdotus on nähtävillä 23.11. - 22.12.2009

Tuoreimmat tiedot tapahtumasta Nuuksio-Seuran webbisivulta: www.nuuksio-seura.fi


perjantai 23. lokakuuta 2009

Asukastyöpaja Nupurin kaavasta 16.11 Klo 17:45

Karhusuon Koululla pidetään "asukastyöpaja" Nupurin kaavasta maanataina 16.11.2009 noin 17:45-20:30. Tarkoituksena on käsitellä asukaskyselyssä ja alkukesän asukasillassa esiin tulleita ehdotuksia ja näkemyksiä. Kuudesluokkalaiset pitänevät puffettia eli kahvia ja pullaakin on tarjolla...

Tämä on muuten siis jo toinen tiedotustilaisuus asukkaille asiasta puolen vuoden sisällä, vaikka "mitään päätöksiä ei vielä ole tehty". Ei voi kuin ihmettellä hallinto- tai oikeastaan palvelukulttuurin eroja Espoon eri toimialojen kesken. Sivistys-/opetus-/sosiaalitoimi voisi pyytää asiakastiedottamisessa "vähän" konsultaatioapua kaupunkisuunnittelusta saavuttaakseen edes siedettävän hallintotavan tason...

maanantai 19. lokakuuta 2009

Vanhempainliitto kyselee kouluhyvinvoinnista 5.11. saakka

Saamani sähköpostia lainaten:
Suomen Vanhempainliitto ja Koulutuksen arviointineuvosto kartoittavat vanhempien näkemyksiä kouluhyvinvoinnista sekä esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen koulutuksen toimivuudesta. Kysely on auki 5.11.2009 asti Suomen Vanhempainliiton verkkosivuilla osoitteessa

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Hirveän hauskoja huomioita Espoon budjetista

Espoon 2010-2013 strategiassa ja ensivuoden budjetissa on taas "vantaalaisuutta" monessa kohtaa. Muunmuassa kappale tuottavuuden parantamisesta alkaa pahaenteisesti:
"Erityistä huomiota tulee kiinnittää sellaisiin laajan käytön palveluihin, joiden tuottamiseen tarvitaan paljon toimitiloja ja henkilöresursseja. Niitä ovat ennen muuta opetustoimi ja varhaiskasvatus".
Itse en voi välttyä vaikutelmalta, että kohdan on muotoillut joku "audimies" joka kuvittelee, että kunnan tarkoitus on rakentaa teitä ja pysäköintialueita entisille savipelloille jos vaikka joku (lapseton) sitten innostuisi rakentamaan sinne taloja. Tämä alku siis viittasi otsikon ensimmäiseen sanaan.

Otsikon ensimmäiseen ja toiseen sanaan viittaan luettuani nämä seuraavat lauseet Espoon sivistystoimen budjetista, jolloin mieleeni tulivat heti kosmetiikkatuotteiden mainokset tyyliin: "38% lisää tuuheutta" tms. hölynpölyä.
"Efekon tekemän tutkimuksen mukaan opetustoimen säästöpotentiaali voi olla lähes 50 sekä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lähes 60 milj. euroa. Lisäkustannukset eivät kuitenkaan paranna asiakastyytyväisyyttä."
Ottamatta edes kantaa Efekon naurettavaan väitteeseen, että joka viides (20%) kouluissa käytetty euro menisi hukkaan, ihmettelen eniten väitettä jonka mukaan rahalla ei saisi laatua! Enpä ole kuullut, että Efeko tai kukaan muukaan olisi Espoossa tehnyt minkäänlaista asiakastyytyväisyystutkimusta aiheesta, joten tuo faktan muotoon puettu lause on suorastaan valhe! Ellei sitten Efeko ole tarkoittanut, että koko Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetustoimi sekä kaikki kirjastopalvelut tulisi Espoossa lopettaa - tällöin summat täsmäisivät ;-)

Linkki Suomenkielisen opetuslautakunnan hyväksymään 2010 budjettiin tässä:

maanantai 12. lokakuuta 2009

Kaamoskestit päiväkodilla olivat menestys!

Eikä taaskaan tarvitse uskoa allekirjoittanutta kun tämä

ja yli 200 muuta tapahtumasta otettua valokuvaa ja videota löytyy Nupurin Päiväkodin Vanhempaintoimikunnan kotisivuilta osoitteessa: sites.google.com/site/nupurissa Käy itse katsomassa!

lauantai 26. syyskuuta 2009

EX NIHILO NIHIL FIT

Eli "tyhjästä on paha nyhjästä"!

Kuten tunnettua, Espoon opetus-/sivistystoimen johto ei koko 2000-luvun historiallisen pitkän nousukaudenkaan aikanakaan saanut palautettua koulujen resursseja 90-luvun lamaa edeltäneelle tasolle. Päin vastoin, Aulis Pitkälä pitää edelleen kouluvertailujen pohjamudissä rypevää Vantaata jonkinlaisena tavoitetilana myös Espoon sivistystoimelle: http://www.lansivayla.fi/Uutiset/Jutut/Paauutiset/Espoo-lakkauttaa-kouluja-ja-karsii-opettajien-maaraa. Näistä "saavuttamattomista lasten eduista" olisi nyt tarkoitus karsia 10 miljoonaa!

Mihin johtajat katosivat?

On mielestäni täysin käsittämätöntä, miten Espoon sivistystoimen virkamiesjohto asettuu täydelliselle törmäyskurssille oman organisaationsa mission ja arvojen kanssa -asiakkaista nyt puhumattakaan. Yhä uudestaan saamme lukea miten "oppilaat kyllä tottuvat" ja jatkuvasti kasvavan alueen "kouluja lakkautetaan".
Yksityisellä puolella olen tottunut siihen, että organisaation johtaja on sen tavoitteita ja resursseja kiivaiten puolustava "leijona". Espoon opetus-/sivistystoimentoimen johto vaikuttaa lähinnä aralta haaskaeläimeltä, joka tulee muiden jo poistuttua haaskalle katsomaan, josko jotain rippeitä olisi jäänyt lapsillekin. Vai onko joku bongannut mediasta heidän lausuntojaan, joissa olisi ponnekkaasti vaadittu lasten elämään keskeisesti nyt ja tulevaisuudessa vaikuttavien resurssien säilyttämistä ja sinänsä välttämättömien leikkausten kohdistamista aikuisväestöä palveleviin investointeihin?
Tutkimusten mukaanhan espoolaislapset viettävät hereilläoloajastaan keskimäärin enemmän opettajien kuin vanhempiensa seurassa. Näin ollen jokainen sentti, minuutti tai kalapuikko joka opetustoimesta leikataan on suoraan pois lapsiemme hyvinvoinnista nyt ja niiden korot heidän tulevaisuudestaan.
Asiaan voi jollain tavalla vaikuttaa osallistumalla mm. Espoon koulujen johtokuntien yhteisadressiin osoitteessa: http://www.adressit.com/opetustoimen_leikkaukset_espoo

Valtuutetut auttakaa!

Niin ristiriitaiselta kuin se käynnissä olevan politiikan uskottavuuskriisin keskellä tuntuukin, niin Espoon valtuutetut ovat lähes ainoa toivomme. Heillä on vielä mahdollisuus palauttaa ensi vuoden budjetit eri lautakunnissa uuteen valmisteluun ja tehdä poliittisia päätöksiä kulujen priorisoinnista.
Espoossa lapsiperheiden vanhemmat ja isovanhemmat ovat merkittävä poliittinen voima, mutta sitä pitää käyttää -nukkuvien puolue ei ole edustettuna valtuustossakaan. Olkaa siis yhteydessä kaupunginvaltuutettuihin ja -hallituksen edustajiin ja vaatikaa lastemme edun priorisiointia!
Poliitikot ovat päässeet helpolla sitten 90-luvun laman, mutta nyt pitäisi tehdä vaihteeksi politiikkaa eli päättää, että tingimme mieluumin teknisestä- ja kulttuuritoimesta, liikenteestä sekä keskushallinnosta kuin meille kaikkein tärkeimmästä: lapsien hyvinvoinnista ja heidän tulevaisuudestaan joka tehdään tänään.

Karhusuon Koulun Vanhempainyhdistys

Karhusuon Koulun Vanhempainyhdistys http://www.kkvy.fi/ piti vuosi/syyskokouksensa 23.9.2009. Kaikki paikalle saapuneet valittiin yhdistyksen hallitukseen. Puheenjohtajaksi toimikaudelle 2009-2010 suostui Pia Nordensved ja hänet yksimielisesti valittiin tehtävään.
Kokouspöytäkirja tullee yllämainituille KKVY:n kotisivuille piakkoin. Kokouksessa ei sinänsä mitään kummempaa asiaa ollut, sillä yhdistyksen toimintahan on hyvin vakiintunutta, joskin joka vuosi on jotain uuttakin tapahtumaa tai varainhankintaa kokeiltu. Niistä tarkemmin yhdistyksen toimintasuunnitelmassa, joka sekin löytynee kohta netistä em. sivuilta.
Ehkä korkeintaan voisi mainita, että koulun ja vanhempien sekä vanhempainyhdistyksen vuorovaikutuksesta keskusteltiin ja harmiteltiin, ettei yhdistyksen hallituksessa tänä vuonna ole mukana opettajakunnan edustajaa.
Lisäksi keskusteltiin koulun johtokunnan viime kokouksessa käsitellystä "koulun ikärakenteen muutos"-asiasta ja päätettiin valmistella asiasta lausunto jossa mm. todetaan, että Espoon opetustoimen tulee olla yhteydessä kaikkiin asianosaisiin (vanhempiin) jo valmisteluvaiheessa niin, että kun asiaa sen jälkeen käsitellään opetuslautakunnassa, olisi siellä edustettuna useampia eri vaihtoehtoja ja vanhempien enemmistön kanta niihin.
Todettakoon että nyt julkistetut 9-10 miljoonan euron leikkausvaatimukset Espoon opetustoimesta eivät olleet tiedossa kokouspäivänä.

Nupurin Päiväkodin Vanhempaintoimikunta

Nupurin Päiväkodin vanhempaintoimikunta on avoin ja vapaamuotoinen seura kaikille lasten viihtyvyydestä ja päiväkodin tukemisesta kiinnostuneille. Toiminta keskittyy erilaisten tapahtumien järjestämiseen päiväkodin lapsille ja heidän perheilleen sekä erilaisiin varainhankintatempauksiin.
Toimikunta ei ole rekisteröitynyt yhdistys niinpä siihen liittymien on yhtä helppoa kuin tämän nettisivun avaaminen tai sähköpostilistalle liittyminen. Sen avulla pysyt helposti ajantasalla päiväkodin yhteisistä asioista ja pääset vaikuttamaan päiväkotipalvelujen parantamiseen alueellamme.
Jäsenyys ei velvoita mihinkään, ei maksa mitään, eikä muutenkaan aiheuta pään- tai muutakaan vaivaa toiminnan vapaamuotoisuuden ansiosta.

keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Karhusuon Koulun johtokunnan kokous 16.9.2009

Karhusuon Koulun johtokunnan kokous pidettiin tänään kutsun mukaisesti. Johtokunnan lisäksi paikalla oli Espoon opetustoimen Kehityspäällikkö Juha Nurmi. Virallinen kokouspöytäkirja löytynee jatkossa myös koulun sivuilta, mutta tässä hyväksytty versio myös. Koska johtokuntien kokouspöytäkirjoihin on tapana kirjata vain päätökset, lausunnot ja eriävät mielipiteet tms. viralliset asiat, referoin tässä lyhyesti käytyjä keskusteluja. Korostan että kyseessä on oma subjektiivinen näkemykseni keskusteluista, eikä se siten välttämättä edusta kenenkään tai minkään tahon näkemystä asioista.

Välitöntä tarvetta luokka-asteiden muutoksiin ei ole

Kuten rehtori tervehdyksessään jo totesi, keskustellun kaltaiset muutokset eivät koske Karhusuon Koulun lukuvuotta 2009-2010, eivätkä koululaisten (5. ja 6. luokkalaiset) osalta ole todennäköisiä 2010-2011 lukukaudellakaan, koska koulusta poistuu kaksi kuudennen luokan opetusryhmää ja tilalle tulee näillä näkymin vain yksi ensimmäisen luokan opetusryhmä.
Mainittakoon tässä yhteydessä vielä kertaalleen, että Länsiväylässä olleisiin juttuihin oli pujahtanut sijamuotovirhe, sillä 4. luokkien siirrosta ei asian yhteydessä ole edes keskusteltu.

Esiopetuksen suhteen tilanne ei ole yhtä selkeä sen hallinnollisten muutosten takia. Juha Nurmi mainitsi myös, että paikkatilanne on heikompi päivähoidon puolella kuin alueemme kouluissa. Lukuvuosien 2009-2010 ja 2010-2011 osalta ei opetustoimessa kuitenkaan ole nyt käynnissä esiopetuksen siirtämiseen Karhusuon Koululle tähtääviä hankkeita.

Espoon kouluverkkoselvitys työnalla

Espoon uutta kouluverkkoselvitystä valmistelee hyvin pieni virkamiesryhmä jossa on Nurmen lisäksi yksi hänen kollegansa sekä Espoon opetustoimen johtaja Kaisu Toivonen. Espoon edellinen kouluverkkoselvitys on vuodelta 2005.

Kysymykseen kattaako nyt tehtävä kouluverkkoselvitys myös esiopetuksen tilat Nurmi vastasi, että vain siltä osin kuin ne jo ovat koulujen yhteydessä, eli noin 40% esiopetuksesta.

Mielestäni positiivinen asia oli se, että Nurmi uskoi kaikkien halukkaiden alueen koululaisten (siis myös Nuuksion ja Koulumestarin koulun?) pääsevän jatkossa samaan yläkouluun Kirkkojärvelle kunhan koulu valmistuu ja saadaan täyteen käyttöön.

Negatiivisenä pidän sitä, ettei 5. ja 6. luokkien siirtoaikeista ole kokonaan luovuttu vaan ne ovat toistaiseksi mukana valmistelussa tulevaisuuden vaihtoehtoina. Erityisesti hämmästelen perusteluita, joiden mukaan "Espoo pyrkii optimoimaan tilojen käyttöä", joka kuulostaa lähinnä siltä, että oppilaat ovat rakennuksia varten eikä päinvastoin!
Samoin perustelu jonka mukaan Karhusuon Koululle ei olisi mahdollista kalustaa "nykytason mukaisia fysiikan ja kemian laboratorioita" tuo mieleen, että opetustoimessa ei kovin tarkkaan seurata koulujen lukuvuosisuunnitelmia.
Eihän Karhusuon Koulu ole mikään luonnontiedepainotteinen alakoulu (sellaisiakin Espoossa on) vaan melkein päin vastoin eli koulun toiminta-ajatusta lainaten: "Karhusuon koulu on monipuolisen oppimisen keskus, joka on kiinteässä yhteydessä ympäristöönsä. Sen kannustavassa ja turvallisessa ilmapiirissä lapsi saa kehittää oppimisen ja opiskelun perustaitojen lisäksi muita elämässä tärkeitä kasvun alueita."

Aikana jolloin niin yksityiset kuin julkisetkin asiantuntijaorganisaatiot valittavat yleisjohtajien puutetta, tätä Karhusuon Koulun toiminta-ajatusta voi pitää suorastaan post modernina! Itse toivon, että lapseni saavat kasvaa ilman ura-ähkyä ainakin oppivelvollisuutensa loppuun asti ja valita painotuksensa ja suuntautumisensa itse.

Tiedottamista koko koulun vanhempainillassa

Nurmi kertoi, että ainakin se hyöty Länsiväylän jutusta ja monien vanhempien yhteydenotoista opetustlautakuntaan on ollut, että kouluverkkoselvityksen valmistelukin on nyt lautakunnan jäsenten mielenkiinnon kohteena. He ovat nyt pyytäneet valmistelevilta virkamiehiltä selostusta kouluverkkoselvityksen perusteista jo ennen selvityksen valmistumista tai lopullista esittelyä opetuslautakunnassa, joten poliittisen ohjauksen mahdollisuus ja sitä kautta omien vaikutusmahdollisuuksiemme pitäisi olla parempia. Selostus valmistelusta on tarkoitus pitää opetuslautakunnalle viimeistään sen lokakuun kokouksessa.

Tämän tieodon perusteella Karhusuon Koulun johtokunta päätti, että järjestetään koko koulun vanhempain ilta marraskuussa ja kutsutaan paikalle myös opetustoimen ja opetuslautakunnan edustajia kertomaan uusinta tietoa asiasta ja vastaamaan vanhempien kysymyksiin.

Lukuvuosisuunnitelma 09/10 hyväksyttiin muutoksitta

Lukuvuosisuunnitelman käsittelyn yhteydessä keskusteltiin mm. kokonaisbudjetoinnin mahdollisista vaikutuksista opetukseen ja niihin liittyvistä mittareista. Karhusuon koulussa ei ole epäpäteviä opettajia, näin ollen lehdistössä esitetyt uhkakuvat koulun omaan henkilökuntaan kohdistuvista muutoksista eivät liene edes mahdollisia Karhusuon Koulussa.
Toisaalta myönteiset kokemukset koulujen kokonaisbudjetoinnista on saatu nousukaudella. Uhkana siis on, että sen käyttöönotto laskusuhdanteen aikana tekee leikkausten toteuttamisen keskushallinon toimialatasolla liian helpoksi kun vastuu budjetin realisoinnista jää rehtorin harteille.

Lukuvuosisuunnitelmassa mainittu arviointikriteeri kokonaisbudjetoinnin onnistumisesta: "Opetusta antavat edelleen pätevät opettajat" viittaa siihen, että tähän asti kouluun on voitu palkata myös sijaisiksi päteviä opettajia, koska koulun opettajaresurssit on määritelty henkilötyötunteina eikä euroina. Kevätlukukaudella nähdään miten käy, riittävätkö toimialan keskushallinon budjetoimat henkilöstökulut opetuksen tason säilyttämiseen kaikissa tilanteissa vai onko loppukeväästä etsittävä halvempia (epäpäteviä?) sijaisia.

Hyviä uutisiahan tuli jo ensimmäisessä koulutiedotteessa, eli terveydenhoitajan torstaipäivystys on saatu takaisin ja koulukuraattorinkin tavoitettavuus on parantunut. Rehtori kertoi johtokunnalle myös, että viime johtokunnan kokouksessa esiin nostettu välituntiliikunnan kehittäminen on niukoista valvontaresursseista huolimatta (kouluun ei ole saatu lisää henkilökuntaa) edennyt.
Kuulimme myös, että koulun varsinaisen erityisopettajan lisäksi opettajakunnassa on myös erityisopettajan pätevyyden omaava luokanopettaja, joten henkilöstönsä puolesta Karhusuon Koululla on erinomaiset mahdollisuudet auttaa myös yksilöllisempää tukea tarvitsevia oppilaita.

torstai 10. syyskuuta 2009

Karhusuon Koulun johtokunnan esityslista 16.9.2009

Karhusuon Koulun johtokunnan seuraava kokous pidetään 16.9.2009 klo 18:30. Karhusuon Koululla.
Alla olevia kuvia klikkaamalla pääsee lukemaan tänään saamaani kokouskutsua ja esityslistaa.




Esityslistalla myös tiedottaminen vanhemmille

Olen ehdottanut esityslistalle, että kokouksessa käsitellään edellisessä kokouksessamme esillä olleesta asiasta "Keskutelun käynnistäminen Karhusuon Koulun oppilaiden ikärakenteen muutamisesta" tiedottamista. Käytännössä se tarkoittaa, että tulen saamieni yhteydenottojen perusteella ehdottamaan koko koulun ja Nupurin päiväkodin "vanhempainiltaa" tai vastaavaa tilaisuutta, johon kutsutaan alustajiksi paitsi opetustoimen asiaa valmistelevia virkamiehiä, myös suomenkielisen opetuslautakunnan jäseniä sekä ulkopuolisia asiantuntijoita.

Esitys Karhusuon Koulun lukuvuosisuunnitelmaksi 09/10

Johtokunnan kokouskutsun liite

Karhusuon Koulun johtokunnan 16. 9. 2009 pidettävän kokouksen esityslistan liitteenä on mm. rehtorin ja opettajakunnan yhdessä valmistelema esitys koulun lukuvuosisuunnitelmaksi 2009-2010. Suunnitelma on yhdeksän sivua pitkä, niinpä en julkaise sitä kuvina vaan voit lukea tai ladata sen PDF:nä tästä: Ehdotus_lukuvuosisuunnitelmaksi_09-10.pdf

Jos haluat esittää kysymyksiä tai kommentteja lukuvuosisuunnitelmasta rehtorille ja opettajakunnalle tai muille koulun johtokunnan jäsenille, voit tehdä niin kommentoimalla tätä artikkelia tai lähettämällä minulle sähköpostia. Lupaan puolestani esittää nämä kysymykset ja kommentit kun ehdotusta käsitellään johtokunnan kokouksessa.

tiistai 8. syyskuuta 2009

Nupurin Kaavoituskysely

Nupurin kaavoitukseen liittyvä asukaskysely on vieläkin auki Avoimen Espoon sivuilla:


Kyselyssä kysytään myös mielipiteitä alueen päiväkoti-, koulu- ja terveyspalveluista. Sinne voi myös jättää muitakin terveisiä suunnittelijoille ja päättäjille.

torstai 3. syyskuuta 2009

Taas Länsiväylässä

Länsiväylän pääkirjoitus epäilee ennakkotapausta

Keskiviikon 2.9.2009 Länsiväylän pääkirjoituksessa Päivi Hahko näkee Karhusuon Koulun (ja siis myös Nupurin päiväkodin) ikärakenteen muuttamisessa ennakkotapauksen luonnetta. Alla linkki alkuperäiseen artikkeliin: http://www.lansivayla.fi/Uutiset/Kolumnit/Koulujen-kohtalon-hetket

Kieltämättä hieman omituiseksi Karhusuon valinnan tällaisen muutoksen kohteeksi tekee se, että Etelä- ja Itä-Espoon tiheässä koulu- & päiväkotiverkossa monia vanhempien esiin tuomia haittoja ei olisi -ellei sitten tarkoituksena olekin vain saada ensin "pää auki" ns. helpolla alueella. Alla taas yksi hyvä syy kritiikkiin hanketta kohtaan tänään saamastani sähköpostista (joita on muuten tähän mennessä suoraaan asiaan liittyen tullut reilusti yli 100, nyt 49 eri henkilöltä)

Ikärakennemuutoksen myötä saattoliikenne Karhusuon Koululle lisääntyisi dramaattisesti

Itsestään selvää on, että esikoululaiset eivät voisi saapua kouluun omin neuvoin niin kuin valtaosa 5. ja 6.-luokkalaisista tekee vaan lähes kaikki tuotaisiin ja haettaisiin autolla. Koulun rehtori on toistuvasti kertonut saattoliikenteen olevan yksi koulumatkan vakavimmista uhista kun ei Karhuniityntiellä eikä -kujalla ole jalkakäytävää. Näin ehdotettu muutos merkittävästi lisäisi koulumatkalla tapahtuvan liikenneonnettomuuden vaaraa ja saattaisi jopa rajoittaa 1. - 2. luokkalaisten Espoolaisittain nyt jo harvinaista pyöräilylupaa.

maanantai 31. elokuuta 2009

Yhteistyöehdotus luottamushenkilöltä

Marjo Matikka, Kaupunginhallituksen valvoja suomenkielisessä opetuslautakunnassa:

"[Karhusuon] Koulussa kannattaisi varmasti tällaisessa tilanteessa järjestää tiedotustilaisuus, jossa olisi läsnä vanhemmat, viraston väkeä, koulun oma henkilökunta sekä opetuslautakunnan jäseniä. Tällaisessa tilaisuudessa saadaan tiedot suoraan niiltä henkilöiltä, jotka asiaa ovat valmistelleet. Lisäksi opetuslautakunnan jäsenet kuulevat keskustelun ja kun sitten aikanaan asia heille tulee päätökseen, niin myös heillä on tieto mitä tiedotustilaisuudessa on keskusteltu."

(Kommentti on kokonaisuudessaan on tuolla "Jokainen voi vaikuttaa..." jutun keskusteluissa:

Kuulostaako tämä liian hyvältä ollakseen edes mahdollista? Noin suuri joukko noin tärkeitä ihmisiä vaivautuisi tänne raukoille rajoille ;^)

Omavalvontakin onnistuu Espoon sivuilla

Kun osaa surffata oikeaan paikkaan

Tietäen Espoossa yleisen valmistelutavan (asiat tuodaan lautakuntiin vain yhdellä vaihtoehdolla varustetuna) tulee taas mieleen, että juuri nyt on todellakin aika olla aktiivinen jottei kouluverkkoselvityksen tulos olisi se, että "yleisten syiden" perusteella -tai niin kuin vanha fraasi tänä päivänä kuuluu: "kokonaistaloudellisesti edullisinta on" Karhusuon Koulun leikkaaminen esi- ja alkeisopetukseen keskittyväksi.

Espoon suomenkielisen opestuslautakunnan kokousten esityslistat ja kokouspöytäkirjat eivät "tietenkään" löydy opetustoimen alta missä koulut ovat vaan hallinnon sivuilta osoitteesta: http://www.espoo.fi/asianhallinta.asp?path=1;28;11866;11869;549;689;779;786

Lapsettomatkin vanhempien puolella

Sain viikonloppuna sähköpostia eräältä lapsettomalta nupurilaiselta, jossa kannustettiin vaatimaan koulu- ja päiväkotipalvelujen parantamista. Syykin oli ilmeinen, joskaan en itse sitä ollut tullut ajatelleeksi nimittäin alueen kiinteistöjen arvonlaskua. Alueen tontit on 2000-luvulla myyty voittopuolisesti lapsiperheille ja on varmasti totta, että jos päiväkoti- ja koulupalvelujen taso laskee, niin laskee tonttienkin arvo. Mitähän tästä tuumivat alueen suuret maanomistajat kuten Lotta Svärd ja Pohjola ???

Sylttytehdas häämöttää ja luottamushenkilötkin heräävät asiaan

Virkahenkilö joka tietää asiasta löytyi!

Sain perjantaina sähköpostia Espoon opetustoimen Kehittämispäällikkö Juha Nurmelta, joka Opetustoimenjohtaja Kaisu Toivosen määräyksestä vastasi kyselyyni asian valmistelusta. Kysymykseeni milloin ja missä kaupungin instansseissa asiaa on tähän mennessä käsitelty, sain vastauksena seuraavaa:

"Asia on ollut esillä pienimuotoisesti Suomenkielisen opetuksen tulosyksikössä kouluverkkotarkastelun ja oppilaaksioton yhteydessä, samoin joissakin keskusteluissa Suomenkielisen opetuslautakunnan kanssa. Asiasta ei kuitenkaan ole tehty mitään päätöksiä."

Kysymyksiini "pienimuotoisesta" valmistelusta vastaavista virkahenkilöistä tai valmistelun aikataulusta en vielä ole saanut muuta vastausta kuin että asiasta päätettäneen loppuvuodesta kouluverkkoselvityksen yhteydessä.


Poliitikotkin heräilevät hiljalleen - vaan kovinpa ovat eri mieltä asioiden tilasta

Edellisessä viestissä huomiota herättää virkahenkilön toteamus, että asiaa on sivuttu joissakin keskusteluissa myös suomenkielisen opetuslautakunnan kanssa. Toistaiseksi kaikki lukemani kommentit ko. lautakunnan jäseniltä ovat sen aika ehdottomasti kieltäneet, viimeisimpänä Annina Pierson Länsiväylän jutun jälkikommenteissa:

"...Mitään päätöstä ei ole Karhusuo- Kirkkojärvi akselilla tehty. Asia on virkamies valmistelussa, asia joka tuotiin meillekin tiedoksi hiukan erikoisella tavalla. Toisin sanoen, suomenkielinen opetuslautakunta päättää kaikista asioista, jotka esitellään listalla. Selvyyden vuoksi haluan todeta, että Karhusuo ei ole ollut esityslistalla millään muotoa. Asia nousee esille luultavammin syksyn kouluverkkoselvityksessä..." (koko keskustelu ja alkup. artikkeli osoitteessa: http://www.lansivayla.fi/Uutiset/Jutut/Paauutiset/Karhusuon-koululaisia-uhkaa-siirto-Kirkkojarvelle)

Että kumpaa tässä nyt sitten uskoisi: virkahenkilöä vai poliitikkoja? Viimemainittujen kantaa tukee kuitenkin se, ettei asiaa löydy Suomenkielisen opetuslautakunnan esityslistoista tai pöytäkirjoista ja se, että poliitikot ovat hämmästyttävän yksimielisiä siitä, ettei asiaa ole käsitelty (ainakaan heidän läsnäollessaan) lautakunnan kokouksissa. Johtopäätökset ovatkin sitten jo politiikkaa...

torstai 27. elokuuta 2009

Jokainen voi vaikuttaa vanhempainyhdistyksen kautta

Kun muusta mahdollisuudesta keskustella kasvokkain Karhusuon koulun ja miksei muistakin alueemme asioista ole tietoa, mainostan tässä Karhusuon Koulun Vanhempainyhdistyksen vuosikokousta, joka pidetään 23. 9. 2009 klo 17:30 Karhusuon Koululla. Yritän parhaani mukaan olla itse silloin paikalla ja saada mukaan muitakin tiedossani olevia "asiaan jo sotkeutuneita".
Kutsu koskee yhtä lailla Nupurin Päiväkodin lasten vanhempia, eikä osallistumisen esteenä ole se, ettei olisi lapsia koulussa tai päiväkodissa lainkaan. Muistaakseni vain vanhempain yhdistyksen hallituksen jäsenyyteen vaaditaan lapsia koulussa.

Meidän lasten vanhempien on mielestäni tärkeätä tiedostaa, että Koulujen rehtorit edustavat työnantajaansa esimiesasemassa ja näin ollen vastuu lasten edunvalvonnasta jää viimekädessä yksin meille. Yleensä (ja mielestäni nimenomaan Karhusuon koulussa) lasten ja koulun henkilökunnan edut ovat olleet yhteneväisiä, mutta vastuu siitä kuuluu meille, ei opettajille.
Näin ollen pidän tärkeänä, että asiasta esityslistan mukaisesti keskustellaan jotta meille, koulun johtokunnassa vanhempia edustaville henkilöille (ja sama pätee varmaan KKVY:nkin hallituksen jäsenille) syntyisi selvä käsitys lasten vanhempien tahdosta ja osaisimme sitä osaltamme tehokkaasti ajaa. Eli toivottavasti näemme 23.9. koululla...

Lisätietoja ja kommentteja Karhusuon koulun ikärakenteen muutoskeskusteluun

27.5.2009 Pidetyn Karhusuon Koulun johtokunnan kokouksen jälkeen saamieni yhteydenottojen ja mm. Honkamajalla pidetyn Nupurin kaavoituksen esittelytilaisuuden jälkeen minulle selvisi, että koululaisten vanhemmat poikkeuksetta vastustavat tai suhtautuvat ainakin hyvin varauksellisesti koulun ikärakenteen muutokseen.
Minulta kyseltiin kesän aikana, että miksi Espoon kaupunki ei tiedota asiasta johtokunnan päätöksen mukaisesti. Arvelin monille, että asiasta tiedotetaan heti koulun alussa.

Kvarttaalitaloudessa kolme kuukautta on pitkä aika

Tänään, päivälleen kolme kuukautta em. johtokunnan kokouksen jälkeen, oppilaiden mukana jaeltu "rehtorin tervehdys" on Espoon sivistystoimen johtajan, Aulis Pitkälän, Länsiväylälle antamien kommenttien lisäksi ainoa tiedotus asiasta.
Lehtijutun jälkeen monet vanhemmat ovat itsenäisesti olleet yhteydessä koulun henkilökuntaan ja Espoon suomenkielisen opetuslautakunnan edustajiin. Kuulemani mukaan opetuslautakunnan jäsenet ovat olleet yhtä "tyrmistyneitä" kuin vanhemmatkin.
Ei niinkään siitä, että tällaistakin luovaa ratkaisua on pohdittu vaan siitä, että minkäänlaista keskustelua koululaisten vanhempien kanssa ei oltu aloitettu, vaikka asia on jo esitelty johtokunnalle ja sen lausunto asiasta saatu. Espoon kaupunginhallituksen asettama suomenkielisen opetuslautakunnan valvoja kertoo olevansa "järkyttynyt" ja "pöyristynyt" "erittäin huonosta hallintotavasta" kun vanhempia ei ole jo kuultu.

Lasten kehitysasiantuntijan näkemys

Mielestäni Aulis Pitkäsen lausunto Länsiväylälle lasten sopeutuvaisuudesta on syytä asettaa kyseenalaiseksi, niinpä päätin kääntyä Helsingin yliopiston kehityspsykologian professorin puoleen saadakseni asiantuntijan ja tiedemaailman mielipiteen asiasta. Saamani lausunto on: "kehityspsykologisesti ei ole hyvä siirtää esikoululaisia kouluun ja esimurrosiässä olevia yläkouluun, vaan siitä saattaa olla jopa haittaa. [Ikä]rajat [peruskouluun ja yläkouluun siirtymiselle] eivät aikoinaan syntyneet sattumalta".

Tämän lausunnon jälkeen minun on vaikea uskoa, että hankkeen tarkoitusperät ovat lasten etujen mukaisia ja sehän selvittää selkeän tiedottamisvajeen. Epäsuositut asiathan usein valmistellaan virkahenkilöiden toimesta hyvin pitkälle salassa ja tuodaan yleiseen tietoon vasta hiukan ennen ko. toimialan lautakunnan kokousta, jottei asianosaisille jäisi aikaa valmistella vaihtoehtoa.
Näin lautakuntien tarkoitus virkahenkilöiden demokraattisesta ohjauksesta jää toteutumatta kun asioita esittelevät virkahenkilöt esittävät ne "ainoina vaihtoehtoina". Tämän asian tiedostaminen lienee myös "pöyristyttänyt" lautakunnan luottamushenkilöitä.

Jottei motiiveistani jäisi epäselvyyttä niin kerrottakoon, että minulla on poika Karhusuon koulussa ja kaksi muuta tulossa, olisi kiva jos koulu olisi vielä siellä kun he saapuvat ;-)

Karhusuon Koulun johtokunnan esityslista ja kokouspöytäkirja 27.5.2009

Keskiviikkona 26.8.09 Länsiväylässä ollut juttu Karhusuon Koulusta


on poikinut sen verran keskustelua aiheesta ja varsinkin koulun rehtorin allekirjoittaman, koteihin 27.8.2009 jaetun "tervehdyksen" jälkeen katson tarpeelliseksi julkaista 27.5.2009 pidetyn koulun johtokunnan kokouksen kokouskutsun ja esityslistan, jotka ovat yksi ja sama dokumentti sekä saman kokouksen pöytäkirjan, koska en ole löytänyt niitä Espoon kaupungin sivuilta.

Esityslista on skannattu saamastani paperiversiosta, joten pyydän anteeksi sitä sotkevia merkintöjäni, mutta eiköhän asia tule siitä selväksi. Esityslista on kolme sivua pitkä ja eniten keskustelua herättänyt eli viides kohta: "Keskustelun käynnistäminen Karhusuon Koulun oppilaiden ikärakenteen muuttamisesta" alkaa sivulta kaksi.


(klikkaa sivuja nähdäksesi ne suurempina)

Kokouspöytäkirjan olen saanut koulun apulaisrehtorilta (joka toimi kokouksen sihteerinä, rehtorin ollessa estyneenä) sähköpostilla tarkistusta varten. Näin ollen siinä ei vielä ole allekirjoituksia, mutta tietääkseni se hyväksyttiin tässä muodossa.

Pöytäkirja on hyvin ytimekäs ja keskittyy kirjaamaan esityslistan mukaiset päätökset. Johtokunnan jäsenet saivat tietoa koulun asioista myös esityslistan ulkopuolelta (osaan niistä asioista viitataan muistiinpanoissani) ja keskustelu esimerkiksi em. viidennestä kohdasta oli vilkasta, mutta johtokunnan kannanottoon vaikutti voimakkaasti esityslistan lopussa oleva toteamus opetustoimen johdon ja koulun opettajakunnan puollosta asialle.


(klikkaa sivuja nähdäksesi ne suurempina)

En tässä yhteydessä kommentoi "rehtorin tervehdystä" tai Espoon sivistystoimen johdon lausuntoja sen enempää, mutta lainaan esityslistan kolmannen sivun toiseksiviimeisen kappaleen alkua:"Asia on ajankohtainen juuri nyt monestakin syystä". Lukija muodostakoon itse mielipiteensä mitkä ovat "faktoja" ja mistä on syytä olla huolissaan tai sitten ei.