torstai 27. elokuuta 2009

Jokainen voi vaikuttaa vanhempainyhdistyksen kautta

Kun muusta mahdollisuudesta keskustella kasvokkain Karhusuon koulun ja miksei muistakin alueemme asioista ole tietoa, mainostan tässä Karhusuon Koulun Vanhempainyhdistyksen vuosikokousta, joka pidetään 23. 9. 2009 klo 17:30 Karhusuon Koululla. Yritän parhaani mukaan olla itse silloin paikalla ja saada mukaan muitakin tiedossani olevia "asiaan jo sotkeutuneita".
Kutsu koskee yhtä lailla Nupurin Päiväkodin lasten vanhempia, eikä osallistumisen esteenä ole se, ettei olisi lapsia koulussa tai päiväkodissa lainkaan. Muistaakseni vain vanhempain yhdistyksen hallituksen jäsenyyteen vaaditaan lapsia koulussa.

Meidän lasten vanhempien on mielestäni tärkeätä tiedostaa, että Koulujen rehtorit edustavat työnantajaansa esimiesasemassa ja näin ollen vastuu lasten edunvalvonnasta jää viimekädessä yksin meille. Yleensä (ja mielestäni nimenomaan Karhusuon koulussa) lasten ja koulun henkilökunnan edut ovat olleet yhteneväisiä, mutta vastuu siitä kuuluu meille, ei opettajille.
Näin ollen pidän tärkeänä, että asiasta esityslistan mukaisesti keskustellaan jotta meille, koulun johtokunnassa vanhempia edustaville henkilöille (ja sama pätee varmaan KKVY:nkin hallituksen jäsenille) syntyisi selvä käsitys lasten vanhempien tahdosta ja osaisimme sitä osaltamme tehokkaasti ajaa. Eli toivottavasti näemme 23.9. koululla...

7 kommenttia:

  1. Hei

    Karhusuon koulun vanhempainyhdistys ry:n vuosikokous pidetään tällä tietoa Karhusuon koulussa ke 23.9.09. Kellonaikaa ei tietääkseni ole vielä päätetty. Vuosikokouskutsu esityslistoineen on perinteisesti lähetetty kaikkiin Karhusuon koulua käyvien lasten perheisiin ja se on laitettu esille koulun ulko-oveen (alapihan puolelle) hyvissä ajoin.

    Kaikki voivat pyrkiä vaikuttamaan asioihin esim. liittymällä Karhusuon koulun vanhempainyhdistys ry:n jäseneksi ja ryhtymällä aktiivisesti toimimaan yhdistyksen päämäärien hyväksi. Ongelmana on tosin perinteisesti ollut se, ettei Karhusuon koulu juurikaan kuuntele saati kysele vanhempainyhdistyksen kantaa asioihin. Koulun johtokuntakin halutaan pitää ilmeisesti jatkossakin kumileimasimen asemassa.

    Olen useita kertoja näiden kuuden vuoden aikana pyytänyt koulua lisäämään tiedotuksensa laatua ja määrää. Olen pyytänyt koulua ja johtokuntaa edistämään avointa vuorovaikutusta koulun ja vanhempien välillä kaikin keinoin. Erosin lopulta vajaa viikko sitten yhdistyksen jäsenyydestä ja hallituksen pj:n tehtävästä lopen kyllästyneenä puhumaan kuuroille korville.

    Tuula Ahola

    VastaaPoista
  2. Monen koulun tiedotus ontuu pahasti. Olemalla tiedottamatta koulun ja luokan asioista osoitetaan tehokkkaasti vanhemmille heidän paikkansa kouluyhteisön ulkopuolella.

    Runsas ja avoin tiedottaminen taas lisää yhteenkuuluvaisuutta ja yhteistyötä ja toimii lasten eduksi. Hyvä tiedonkulku ja ajatustenvaihto tukee opettajia ja vanhempia kasvatustyössä. Avoin tiedottaminen esim. nettisivujen ja sähkökostin avulla ei ole kallista eikä vaivalloista. Se on perusasia, jota vanhemmilla on oikeus odottaa.

    Koulu ei voi olla linnake tai tyhjiö, jonne vanhempien on lapsensa lähetettävä ja tyytdyttävä siihen vähään tietoon, jota koulusta ehkä joskus heruu. Kodin ja koulun yhteistyö on koulun ja opettajien opetussuunnitelman perusteiden mukainen velvollisuus.

    Ellei koulu itse näe avoimuuden ja tiedonkulun etuja, kannattaa vanhempien sitä lasten edun nimissä vaatia. Ei niinkään yksittäisinä vanhempina, vaan johtokuntien ja vanhempainyhdistysten kautta.

    VastaaPoista
  3. Huomautan, että sellainen asia jäi minulta mainitsematta yllä olevassa kommentissani, että mikäli vanhempainyhdistyksen jäsen haluaa jonkin asian käsiteltäväksi yhdistyksen tulevassa vuosikokouksessa esityslistalla olevien vuosikokousasioiden lisäksi, niin hänen pitää ilmoittaa siitä yhdistyksen hallitukselle kirjallisesti niin hyvissä ajoin, että se voidaan sisällyttää yhdistyksen vuosikokouskutsuun, kuitenkin vähintään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta.

    Yhdistys on lappujensa ja lippujensa jakamisen suhteen vieläkin koulun armoilla. Lappuja jaetaan periaatteessa kerran kuukaudessa koulun ilmoittman aikataulun mukaan. Tuo aikataulu ei ole tiedossani välttämättä, mutta saamani tiedon mukaan yhdistyksen aineisto pitää toimittaa koululle 2.9.09. Vuosikokouksessa on käsiteltävä asiat tietyn kaavan mukaan ja pääpaino on luonnollisesti yhdistyksen vuosikokouksen esityslistan mukaisilla "pakollisilla asioilla".

    Hyvän viikonlopun toivotuksin

    Tuula Ahola

    VastaaPoista
  4. Koululaisen ja vanhemman kannalta on ensiarvoisen tärkeää tietää, missä
    lapsi käy kouluaan ensi vuonna. Se vaikuttaa suuresti perheen muutoinkin
    kiireiseen arkeen, jos koulumatka pitenee. Pitkälä ja kumppanit viralta ja
    avoin tiedotus kunniaan!
    28.8.09 Reijo Hokkanen

    VastaaPoista
  5. Kodin ja koulun välisen yhteistyön tulisi rakentua avoimmuudella sekä hyvälle tiedottamiselle koulun tapahtumista sekä muista tärkeistä asioista. Avoimmuuden kautta luottamus koulun toimintaan lisääntyy.

    Kouluun liittyvistä suunnitelmista pitäisi ehdottomasti käydä avointa keskustelua kaikkien osapuolten kesken ja siihen liittyvä koteihin tapahtuva tiedottaminen on erittäin tärkeää.

    Nyt Karhusuon koulua vellovassa keskustelussa olisi erittäin tärkeää lisätä oikean ja oikea aikaisen tiedottamisen määrää vanhemmille, sillä tämä on varmasti sekä koulun että vanhempien yhteinen asia mitä suurimmassa määrin.

    Koulussa kannattaisi varmasti tällaisessa tilanteessa järjestää tiedotustilaisuus, jossa olisi läsnä vanhemmat, viraston väkeä, koulun oma henkilökunta sekä opetuslautakunnan jäseniä. Tällaisessa tilaisuudessa saadaan tiedot suoraan niiltä henkilöiltä, jotka asiaa ovat valmistelleet. Lisäksi opetuslautakunnan jäsenet kuulevat keskustelun ja kun sitten aikanaan asia heille tulee päätökseen, niin myös heillä on tieto mitä tiedotustilaisuudessa on keskusteltu.

    Koska vanhemmat ovat kiinnostuneita lastensa koulusta ja mitä siellä tapahtuu, niin tästä ei varmasti koskaan tule kouluilta liikaa tiedotteita...

    Avoin ja riittävä tiedottaminen koulusta koteihin on yhteistyön paras pohja.. ainakin minun mielestäni.

    Marjo Matikka
    Khn valvoja
    opetuslautakunta

    VastaaPoista
  6. Hei!

    Marjolle ja muillekin kiitos kommentista!

    Laitan nyt tähän viestini Karhusuon vanhemmille, koska koulu ei suostunut sitä laittamaan kuukausitiedotteeseensa vanhempainyhdistyksen osuuden jälkeen pyynnöistäni huolimatta. Mielestäni todella pikkusieluista, mutta mitäpä tuosta, tuollaiseen kohteluun olen toki tottunut koulun taholta. Tässäpä tuo pyytämäni teksti vanhemmille siis:

    Olen lopettanut toimintani Karhusuon koulun vanhempainyhdistyksessä. Kiitän kaikkia yhdistyksen toimintaa tukeneita ja toivon, että jatkossakin osallistutte toimintaan mahdollisuuksienne mukaisesti. Yhdistys tarvitsee mahdollisimman paljon uusia tekijöitä, etteivät nykyiset kovin harvat aktivistit tyystin väsähtäisi. Erityisesti lama-aikoina tarvitaan tahtoa ja tarmoa toimia yhteiseksi hyväksi! Hyvää jatkoa teille kaikille toivotellen Tuula Ahola

    VastaaPoista
  7. Hei! En nyt ehdi luoda profiilia, mutta kommentoin nimettömänä. Ko. koulun vanhempainyhdistyksen nykyisen rahastonhoitajan ja myös tiedotustyöryhmän jäsenen ominaisuudessa haluan täsmentää EX-pj:mme antamia puutteellisia tietoja tulevasta vuosikokouksesta. Kellonaika on 17:30 ja tarkoituksena on käsitellä vuosikokouksen sääntömääräiset asiat sekä mahdolliset muut kokouskutsussa mainitut asiat. Kokouskutsu tulee esille nettisivuillemme www.kkvy.fi ja koulun ilmoitustaululle 14.9.2009. Tervetuloa! Syysterveisin Tuula Pihlajavesi

    VastaaPoista

Alhaalla olevasta "valitse profiili" -laatikosta voit valita myös "nimetön" -vaihtoehdon, jolloin kommenttisi näkyy anonyyminä.