torstai 31. maaliskuuta 2011

Lapsiperheet herätys! Koulua viedään taas...

No Siitähän onkin jo yli vuosi, kun edellisen kerran jouduimme puolustamaan alueemme lasten ja nuorten etuja oman(?) kaupunkimme virkamiehiä vastaan. Taas on sama tuttu vihollinen vastassa, tosin tällä kertaa eri virastosta -nimittäin kapunginsuunnitelusta.

"Lyhyesti" sanottuna kyse on kahdesta asiasta:
Ensinnäkin Hallavantorpan ja Nupurinkartanon kaavat ovat juuri astuneet voimaan, mikä voi tarkoittaa hyvinkin nopeaa väestön kolminkertaistumista Nupurissa nyt alle 500:sta reiluun 1500 asukkaaseen. Alueellamme päiväkoti- ja kouluikäisten lasten osuus väestöstä vaihtelee 26-36% välillä => meillä on hyvin pian 260-360 uutta lasta etsimässä päiväkoti- ja koulupalveluja Nupurista.
Toiseksi: miten Espoon kaavasuunnittelusta vastaava mittaustoimi varautuu tähän? Aikomalla muuttaa voimassa olevassa yleiskaavassa olevan ns. Nupurin koulutontin rivitaloalueeksi uudessa valmisteilla olevassa "Nupurinkallion" kaavassa (oranssi alue alla olevassa kuvassa).

(klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi)

Nyt valmistelussa olevassa "Nupurinkallion" kaavassa on paljon muutakin vikaa, mutta kirjoitan siitä oman juttunsa, joka kiinnostanee enempi Nupurinmetsässä eli ns. Itä-Nupurissa asuvia kuin koko Länsi-Espoon asukkaita.

Koulutontin "kohvoijaus" koskee kuitenkin kaikkia Länsi-Espoon asukkaita ja maanomistajia -lapsiperheitä nyt tietenkin aivan erityisesti! Tästä linkistä näet tai voit ladata 29.03.2011 Nuuksio-Seuran kevätkokouksessa pitämäni esityksen "kouluosan", jossa osoitetaan kaupungin virallisiin väestötilastoihin vuodelta 2010 perustuen, että Karhusuon ja Nupurin koulut eivät enää riitä edes alueen nykyiselle väestölle -uudisasukkaista nyt puhumattakaan.
Tiesittekö esimerkiksi, että Karhusuon ja Nupurin koulujen "koulupiirien" alueella asuu yli kaksi kertaa enemmän 7-12 vuotiaita lapsia kuin mitä molempiin kouluihin edes mahtuu?

Nupurin koulutontin tekee erityisen arvokkaaksi se, että se on kaavoitettu lähes kokonaan Espoon kaupungin jo omistamalle maalle, joten siihen olisi edullista rakentaa. Lisäksi paikka on liikenteellisesti alueen solmukohdassa, jossa bussit kohtaavat. Tontti on myös riittävän iso ja tasainen urheilukentälle sekä välituntipihoille. Alla olevassa kuvassa koulutontille on aseteltu urheilukenttä ja Keski-Espoon Koulun rakennus oikeassa mittakaavassa, sekä poistettu turhat tiet ja lisätty viheralueita tontin reunoille -kelpaisiko?

(klikkaamalla kuvaa se suurenee)

On mielestäni aivan selvää, että jos tämä tontti "menetetään" niin jatkossa kaikki hankkeet uuden koulun saamiseksi alueelle muuttuvat huomattavan vaikeiksi, koska yleiskaavassa ei tällä alueella ole toista riittävän isoa aluevarausta vastaavaan tarkoitukseen, eikä yhtä hyvää paikkaakaan.

Nyt on siis aika vaatia paitsi Nupurin keskeisellä paikalla ja hyvien kulkuyhteyksien varrella olevan koulutontin säilyttämistä yleiskaavan mukaisena myös tulevassa asemakaavassa, niin myös siihen rakennettavan koulun (ja päiväkodin laajennuksen) suunnittelun aloittamista. Tätä vaatimusta tukee Nupurinkartanon kaavan hyväksymisen yhteydessä kirjattu kaupunginhallituksenkin toive.

Palaan piakkoin siihen miten tätä vaatimista tehdään, mutta alkajaisiksi alueen koulujen ja päiväkotien vanhempainyhdistykset sekä johtokunnat voisivat päättää yhteisen kuntalaisaloitteen tukemisesta asiassa (eli ottakaa asia esille seuraavassa kokouksessa).

2 kommenttia:

  1. Jassoo, joku grynderi on taas käynyt kahvittelemassa Loukoa. No toivottavasti seuraaja on itsellisempi mies.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus. Saisiko tästä juttua päivälehtiin?
    Ilmeisesti espoossa tulevaisuudessa ei ole lähikouluja.

    Yhdistelmä ahneet maanomistajat ja pätemättömät virkamiehet synnyttävät tälläisiä tilanteita. lahjontakaan ei ole ennenkuulumatonta Espoossa.

    VastaaPoista

Alhaalla olevasta "valitse profiili" -laatikosta voit valita myös "nimetön" -vaihtoehdon, jolloin kommenttisi näkyy anonyyminä.